Arkiv

Inlägg från 2021 och ännu lite äldre finns här.
/CS


21 12 2021
Föreningens gran pryder Stortorget


Björn Prejer, Frösvidal, meddelar att den gran som han köpte av föreningen för kommunens behov är placerad på Stortorget. Se så fin gran!
/CS


18 12 2021
Nattligt besök

Även ett rådjur lockas av solrosfrön som ramlat ned från fågelstugan på Vandrarvägen.
/CS


13 12 2021
Hans Nilsson har avlidit

Vi nås av det smärtsamma beskedet att föreningens ordförande Hans Nilsson har avlidit av komplikationer som inträffade efter en planerad operation. Han efterlämnar en familj och många vänner både i och utanför föreningen i stor sorg och saknad.
Uppdraget som föreningens ordförande övertas av vice ordförande Frank Holmberg fram till stämman i februari 2022.
/Christer Söderbäck

06 12 2021
Turlista för buss 521

Länstrafiken har ny turlista från 12 dec 2021 som gäller i ett år. Tiderna är oförändrade, den nya turlistan kan du se här!

/CS


05 12 2021
Vinterbada med oss! UPPDATERING!

Vi har nu gjort en vak vid badets ena brygga.
Videon visar hur man tar av locket som skyddar vaken!

Vi badar nu söndagar kl 14:30.

/Merit

 


Arkivbild

Varje söndag tar vi ett dopp vid vårt bad! Än så länge är det isfritt men vi förbereder bistrare tider genom att arrangera en träram med frigolitlock. Häng med!

Välkomna!
Merit Israelsson och Birgitta Ludvigsson


03 12 2021
Evert i Hyttebacken

P4 Örebro hade 1 dec en intervju med Evert i Hyttebacken, Bocksboda. Du kan lyssna på intervjun här:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1837933
Intervjun startar efter 2.04.08

Vi tackar vår f.d. Klockhammarsbo Lars-Olov Karlsson för tipset!
/CS

 

29 11 2021
Ispremiär

Bröderna Åkerblom testar Klockhammarsisen!
/Anders Åkerblom


(videon saknar ljud)

En fin gran restes idag på det traditionella viset med stöttor och handkraft. Granens fot monterades på Gustavs fina fäste så nu står granen stadigt i all sin prakt.

/Alexander Larsson


24 11 2021
Klockhammarsgran på Stortorget

Vi har sålt en fin gran som nu står på Stortorget i Örebro. Granen stod på föreningens mark mellan Gubbahagsvägen och Vargdalsvägen.
/Hans N

Radions P4 Örebro sände imorse direkt från vårt bad där lyssnare fick ringa in och gissa var granen hade stått. Vår medlem Sara Andersson som var ute med hunden Titti råkade gå förbi granen när den togs ned. Här hör du hur det lät när Sara ringde till studion:


21 11 2021
Vår gran reses till advent!

Tack för ett fint samarbete mellan Sten-Ove Bodin och Anders Åkerblom som ser till att vi får en fin julgran till vår badplats! Julgransresning sker lördag 27 nov kl 14.00. Vi behöver bli många starka så att vi på ett säkert sätt kan resa den tillsammans. Välkomna!

Med vänlig hälsning, Alexander, 073-9717755


21 11 2021
Varg i Kil

Vargar har de senaste dagarna observerats  i Närkes Kil, enligt noteringar  i Facebook.
/CS


17 11 2021
”Budkavle går! Rid i natt!”


17 11 2021
Från styrelsemötet 15 nov

Det återstår en hel del rishögar efter arbetsdagen som skall forslas bort. Om du har tid och möjlighet att hjälpa till med detta så ta kontakt med Alexander Larsson i styrelsen som har mer information om var dessa finns.

Nästa styrelsemöte 11 jan 2022! Hör gärna av dig till styrelsen med tips, frågor och förslag!

/Gabrielle, sekreterare


14 11 2021
Nya skyltar norr om Klockhammar


Bilden är tagen utefter vägen Klockhammar – Lockhyttan strax norr om mobilmasten.

Vid dagens vandring norr om Klockhammar där Vargdalen finns, såg vi att Sveaskog har satt upp lite nya skyltar. Skatenvägen har fått sitt namn efter gården Skaten som fanns utefter stigen upp mot Rusakulan. En väg där har även fått namnet Vargadalsvägen.
/Hans Nilsson

Skaten
Beläget i Kils församling ca 800 m nordväst Klockarhyttan. Nedlades 1879. Den sista som bodde på torpet var Maja Greta Andersson, f.  Abrahamsdotter 1822.

Greta kom till skaten 1871 med sina fem minderåriga barn, sedan hennes man, Erik Andersson, enligt kyrkoboken ”rymt” till Amerika 1869, vistelseort okänd.

Sedan de fyra äldsta barnen flyttat hemifrån, flyttade Maja Andersson 1879 tillsammans med yngsta dottern, Anna Josefina, som då var 14 år gammal, till fattiggården i Billinge. Dottern bodde där i två år, medan modern bodde kvar till 1885, då hon, 63 år gammal, utvandrade till Nordamerika, förmodligen till sin förrymde man.

Tidigare bodde vid Skaten från 1857 torparen Anders Segelberg, f 1819, död 1866. Änkan Greta Stina med två barn bodde kvar till 1871, då de flyttade till Frösvidal.

/Utdrag ur boken Kilsbergstorp/ Närkes Skogskarlars klubb,
http://narkesskogskarlar.se/album-kilsbergstorp/


02 11 2021
Amortering av föreningens investeringslån

Våra medlemmar boende i Klockhammar har idag fått information och inbetalningskort till sin brevlåda. Amorteringen gäller investeringslånet avseende reningsverket. Fritidsboende bör få brev till sin mantalsskrivningsadress idag eller imorgon onsdag beroende på PostNord.
Amorteringen är 1300 kr och ska vara betalt 30 nov 2021.
/Gabrielle, sekreterare

29 10 2021
Från styrelsemötet 28 okt

Budgetarbetet inför stämman i februari 2022 är i full gång och styrelsen ser fram emot att få in fler förslag från medlemmarna på satsningar som behöver göras i Klockhammar.

Nästa styrelsemöte är den 15 nov 2021.
Hör gärna av dig med tips, frågor och förslag!

/Gabrielle, sekreterare


18 10 2021
Vändplanen på Slalomvägen förbättrad


Råsells har idag förbättrat vändplanen längst in på Slalomvägen så nu kan stora fordon vända där på ett bra sätt.
/Hans N


15 10 2021
Ny mobilmast projekteras uppe i bergen väster om Klockhammar


Här ser du vägen mot Blankhult, till vänster bakom bommen går den dåliga vägen upp mot Tomasboda. Man kommer att bygga en mobilmast strax före Tomasboda och på den skruttiga vägens norra sida, de som är kända i trakten kallar platsen för ”Nedre Parkeringen”. Operatör är okänd, likaså ingen info om när driften startar.


/CS


12 10 2021
Reparation av Nedre Dammen

Nödvändigt reparationsarbete sker snarast för att hindra vattnet från att äta sig förbi dammbordet.

/Hans Nilsson


08 10 2021

Vildsvinsobservation

Omkring 10 st vildsvin gick över vägen c:a 100 meter före äggboden om du kommer från från Närkes Kil kl 20:05 nu ikväll. Svinen travade söderut mot Tysslingen.

Var försiktiga hälsar Sofia Fahlander på Utflyktsvägen 16

Kommentar från webbredaktören:
Katja Nyman fångade följande griståg hösten 2015, hon står i skarpa vägkröken vid Algutstorp och filmar, du ser Äggboden i bakgrunden:


08 10 2021
Från styrelsemötet 5 okt

Arbetsdagen gick ganska bra och de som kom kämpade på bra men det återstår några saker att färdigställa. Målning av vattenverket blev inte riktigt färdigt och kommer slutföras när tillfälle ges och vädret tillåter. Angående brevlådeställen kvarstår fyra som inte är renoverade varav ett är i dåligt skick (högst upp på Slalomvägen), görs till våren. Det gamla virket körs till tippen imorgon. Röjning är gjord men det finns mer att göra. Finns sly kvar att hämta, har någon tid över så finns släp att låna. Annars görs det när tillfälle ges.

Plåtarbete vid det gamla dasset återstår. Nycklarna till anslagstavlorna är alla utbytta förutom två då nycklarna tog slut men det kommer kompletteras, det har bytts till rostfria kedjor till nycklarna.

Budgetarbetet inför stämman i februari 2022 har påbörjats. Styrelsen ser fram emot att få in förslag från medlemmarna på satsningar som behöver göras i Klockhammar.

Nästa styrelsemöte blir den 28 oktober! Kom gärna med frågor och förslag till någon i styrelsen!

/Gabrielle och Alexander


07 10 2021
Vattnet sjunker undan!


Bilden tagen idag kl 14 och man ser återigen stolparna som bär upp badbryggan. Dammluckorna som öppnades igår är nu stängda igen.

/CS


06 10 2021
Nya galler i stallet


Smeden Jura monterar nya galler som han tillverkat.
/Hans Nilsson


06 10 2021
Höga vattenflöden efter nattens regn

Inatt har det kommit >30 mm regn vilket resulterat i höga flöden i det vatten som via en bäck inkommer norrifrån och som i normalfallet passerar under Bärplockarvägen för vidarefärd mot Kvarndammen, förbi Bränneridalen mot Nedre Dammen och vidare söderut.

Flödet vid Kvarndammen. /CS

Den vanligtvis beskedliga bäcken från Kvarnen förbi Bränneridalen och ned till Nedre Dammen har fått nya  krafter. /CS

Nedre Dammen med vattenfall. /CS

Spången över bäcken i början av Skogalundsleden. /CS

Nedströms Nedre Dammen. /CS


Bärplockarvägen passerar denna stuga i dalen där bäcken borde passerar under vägen. Här är det översvämning och risk för vägskada!

Bryggorna ligger normalt 3-4 dm över vattenytan men nu är det alldeles för högt vattenstånd.


Alla bräddavlopp är fyllda med brusande vatten. Vi öppnar nu alla dammnluckor för att förhindra skador och dammbrott.

/Hans Nilsson med hjälp av Kjell Wahlqvist och Börje Lundén


 

29 09 2021
Önskemål från Dahlströms på Bärplockarvägen 6

Vi, familjen Dahlström på Bärplockarvägen 6 (Smedstorp), ber dig vänligen som vandrar i närheten av vår tomt att respektera området närmast boningshuset inklusive vägen närmast huset. Av flera skäl vill vi påpeka att detta är privat mark. Vår nygjorda skogsväg i södra delen av vår tomt som går snett upp åt vänster i bild och som leder in i skogen är alla välkomna att beträda.

Grönt = Bärplockarvägen
Blått = skogsvägen
Rött = privat väg till vårt hus
Lila = vårt hus

Josefin och Johan Dahlström
0737 60 21 82 (Josefin)


26 09 2021
Tack, Klockhammar!

Vi vill tacka för alla de fina år vi haft i Klockhammar! Det har varit så fint med alla möten med trevliga Klockhammarsbor. Vi kommer att sakna er och naturen men nu skriver vi ett nytt kapitel. Önskar att familjen Asp kommer att trivas lika bra i Klockhammar som vi gjort!

Göran och Anneli på Gubbahagsvägen


25 09 2021
Glimtar från arbetsdagen

Tack alla som kom och jobbade på denna fina arbetsdag! En hel del blev utfört, återstår ett antal rishögar att hämta upp vid ett senare tillfälle.

/Hans Nilsson, ordförande

Arbetsmyrorna Elisabet & Stefan Ronquist samlar ihop allt ris som Sten-Ove Bodin röjt vid dammen. Text och foto: Hedvig Fredholm


Vägkommittén förbättrar stigen mellan Slalomvägen och Utflyktsvägen. Från vänster Thomas Nordin, Bo Samuelsson, Eddie Pettersson och Börje Lundén.
Foto: Christer Söderbäck


 

 

10 09 2021
Har du en lämplig rullbandspelare?

Jag behöver digitalisera två små rullband och undrar om du har en lämplig bandspelare att låna ut i några dagar? Inspelningarna är från tidigt 1960-tal, gjorda i mono och med den lägre hastigheten 4,75 cm/s (=1 7/8 tum/s). (Normalt brukade man använda 9,5 cm/s =3 3/4 tum/s).

/Christer Söderbäck
christer.soderback@klockhammar.se
0735 441020


08 09 2021
Höstens gymnastik


04 09 2021
4 frisbeekorgar uppsatta

Nu finns det fyra korgar vid fotbollsplanen som du kan träna ditt frisbeekastande på!
/Hans N


04 09 2021
Odjur i natten?

Huuu vad det glimmar otäckt i nattmörkret på Vandrarvägen!
/CS


 

 

20 08 2021
Får vi plocka dina äpplen?

Hej alla!
Om det är så att ni tycker att ni har onödigt mycket äpplen framöver….
Hör av er till Frank och Prasert på telefon 0702845769 eller via mail:
frank.holmberg@yahoo.com.
Vi kan plocka på plats!
Vänliga hälsningar
Frank o Prasert på Vargdalsvägen 20

20 08 2021
Från styrelsemötet 19 aug

Den traditionella ärtsoppan kommer att serveras på arbetsdagen 25 sept. Det blir  två sittningar för att följa FHM:s rekommendationer om antal/bord och avstånd. Mer information om detta samt arbetsuppgifter finns i den kommande kallelsen till arbetsdagen!
Nästa styrelsemöte blir den 5 okt.
Hör gärna av dig med tips, frågor och annat till någon i styrelsen!
/Gabrielle Peteri
sekreterare

18 08 2021
”Frippe” är en stor hundvän!

👍 för ”vår sopgubbe” Frippe då han varannan onsdag kommer och alltid har tid för en liten ”snackis” med vår 🐕 Sally som hälsar honom med viftningar och inte minst höga ljud. Lite hundgodis från honom och dagen blir lyckad tycker Sally!

/Sally med husse Göran Norell
Orienterarvägen

17 08 2021
Upprustning i Stallet

 

Idag påbörjar vi arbetet med att säkra upp två boxar i stallet. Det finns sedan gammalt ett galler av armeringsjärn vilket varken är säkert eller tillåtet. Det är dessutom trasigt. Vi kommer att ta bort gallret och höja upp boxväggarna samt byta ut gallret för tre fönster. Då har vi två säkra boxar.

Så här blir boxarna:

/Hans Nilsson


16 08 2021
Avloppskommittén fulltalig

Vår medlem Michael Holm har erbjudit sig att hjälpa till vilket vi är glada för!

Avloppskommittén består av
Jonny Hagberg, sammankallande
Peder Eriksson
Håkan Johansson
Michael Holm

/Jonny Hagberg


12 08 2021
Halkskydd/kycklingnät till Nedre Dammen

Befintligt halkskydd i form av ett tämligen finmaskigt metallnät som är monterat på gångbron vid Nedre Dammen har fransat upp sig i den del som är närmast logen när du kommer nedför backen från Klockhammars Gård gåendes på den korta stigen ”Britta Ivarssons väg”.

Någon som har en kvadratmeter lämpligt nät som du skulle kunna sätta dit och samtidigt klippa bort det trasiga nätet? Det är bräder som utgör underlaget.

Tackpå förhand!
Kjell Wahlqvist


05 08 2021
Uppstigning från Klockhammars Airport

Då var årets helikopterflygturer avklarade. Ett 40 tal personer gick till väders i det fina vädret. Sikten var bra och alla var nöjda!


Här kommer helikoptern från Helinord i Östersund för att landa på vår fotbollsplan (badet i bakgrunden).


Nu stiger vi ombord! Med hörselskydd!


Helikopterns instrumentering. Man kan notera att radion är inställd på Örebrotornets frekvens 120.280 MHz.


Paradiset von oben.

Text & bild: Hans Nilsson


16 07 2021
Godkänt badvattenprov

Ett vattenprov vid badet som togs 13 juli har nu analyserats med avseende på
Escherichia Coli och Intestinala Enterokocker. För båda finns gränsvärden att förhålla sig till. Tjänligt är detsamma som Godkänt.

Resultat: Tjänligt.


14 07 2021
Misstänkta rörelser natten till onsdag

I Facebookgruppen HÄNDER I NÄRKES KIL läser jag idag att Vallby gård i Närkes Kil inatt onsdag kl 03.06 haft besök av en okänd person samt att det observerats en okänd lastbil parkerad strax norr om Klockhammar mot Lockhyttan tidigt i morse kl 03.45. Facebooksidan innehåller video och foto på en person och på lastbilen.

Var vaksam på rörelser i vårt område, särskilt nattetid.

Har du ett tips till Polisen så ringer du 114 14 eller besöker deras hemsida https://polisen.se/kontakt/tipsa-polisen/

Ser du ett pågående brott så ring 1 1 2 och begär ”Polisen, pågående brott”.

/CS

06 07 2021
Vildsvin nära Orienterarvägen

I morse (tisdag) kl 05.30 när min hund Kea och jag gick vår dagliga morgonpromenad så träffade vi på två vildsvin ca 200 meter innanför bommen på basvägen. De var på väg över basvägen för att gå upp i branten mot Ullavi Klint men vände tillbaka ner i skogen mot Orienterarvägen när de såg oss.

Lite olustigt att de är så nära.
/Maria Pettersson

Basvägen är den väg med bom som går rakt söderut när man svängt in på Orienterarvägen och nått första skarpa vänstersvängen.


 

09 06 2021
Olycka vid gallringsarbete

En Klockhammarsbo fick i eftermiddags under ett gallringsarbete en knuff av en fallande trädstam och fördes med ambulans till USÖ.

/HN


28 06 2021
Ormar observerade i Klockhammar

Vi har gjort fler observationer på huggorm i och runt om Klockhammar. Håll uppsikt över era hundar och om katterna kommer hem och visar symtom på ormbett!

/Sanna Friberg


25 06 2021
P4 Örebro gör midsommarreportage från badet 

Stången lövas och kransarna görs klara. P4 Örebro besökte oss under förmiddagen, inslaget kan höras här:

https://sverigesradio.se/avsnitt/1733011 

Tre inslag kommer med musik mellan varje avsnitt. Lyssna efter 2:07:10, 2:14:10 och efter 2:31:10. Flera Klockhammarsbor intervjuas, både barn och vuxna.


Vår Alexander Larsson i samspråk med P4 Örebros Jenny Wåhlander.


21 06 2021
Gungorna har kommit!

Gungorna anlände ikväll måndag vid 21-tiden och lastas här av  med hjälp av Börje Lundéns traktor.
/HN


20 06 2021
Föreningens flotte vid badet vandaliserad

Igår kväll (lördag) vistades ett antal ungdomar vid badet och gungade tillsammans  våldsamt på flotten fram och tillbaks. En kraftig karbinhake rätade ut sig varvid flottens ankarkätting lossnade och sjönk till botten. Idag har fyra föreningsmedlemmar dykt efter kättingen för att åter förankra flotten.

Tala gärna med oförsiktiga personer som inte vårdar föreningens utrustning på sätt!

Två incidenter har nu inträffat på kort tid vid badet. Förra gången förstördes gemensam utrustning vid utegymmet.

/CS


17 06 2021
Från styrelsemötet 8 juni

Om midsommarfirandet (redan rapporterat nedan).
Nästa styrelsemöte 17 augusti. Hör gärna av dig till någon i styrelsen med tips, förslag eller frågor!


17 06 2021
Midsommar i Klockhammar


Arkivbild: Midsommarstången restes juni 2020

Midsommaraftonen 2021
Det blir midsommarstång i år igen!

Midsommarafton vid badet
kl 10
Vi hjälps åt att plocka blommor och binda kransar. Stången görs fin med löv och blommor!
kl 14 Vi reser stången. Vi arrangerar ingen dans för barnen i år pga coronarestriktioner. Tänk på avstånd om vi blir många!

Med vänlig hälsning,
Alexander Larsson


16 06 2021
Sommarens badvattenprov

Vi är skyldiga att sommartid analysera vårt badvatten regelbundet hos ett ackrediterat analysföretag. Första vattenprovet taget på förmiddagen den 10 juni är nu analyserat.

Resultat: Tjänligt

/CS


13 06 2021
Vacker Vigsel Vid Vår Vänliga Vattenspegel

I lördags vigde vi oss vid Klockhammarsbadets lummiga sommargrönska! Tack till alla som visade hänsyn och förståelse under vigselakten och under den efterföljande festen!

Frank och Prasert Holmberg
Vargdalsgägen 20


08 06 2021
Ordföranden behängd vid dagens styrelsemöte


Hans Nilsson              Foto: Kristina Sundell

Styrelsen för Klockhammars Samfällighetsförening behagade vid dagens styrelsemöte tilldela föreningens ordförande Hans Nilsson en guldmedalj i 12-e storleken med motiveringen för förtjänstfullt bidragsansökande för föreningens bästa då han som tidigare meddelats efter ansökan hos Länsstyrelsen erhållit 337 500 kr till föreningen i investeringsbidrag avseende vår vattenförsörjning.

/CS


05 06 2021
Hälsning från avflyttad medlem

Vi har flyttat från Klockhammar definitivt 2021 06 04  och vill tacka alla ni som i 42 år gjort att vi känt oss hemma här. Det känns inte alls bra att flytta men åren har sin tand och vi kommer verkligen sakna er och all gemenskap. Vi vill bara be er att vara lika goda kompisar till Marta som ni varit mot oss.

Mvh. Lars-Olov och Ingalill Karlsson
f.d. Ferievägen 5


03 06 2021
Uppskattande ord från medlem

Alla som bidragit på något sätt med arbete till vattenverket, kvarnen, lekplats, vägar m.m. skall ha en stor eloge!
/Gunnar Kunkell


02 06 2021
Länsstyrelsen lämnar bidrag till Vattenverkets utbyggnad

Vår flitige ordförande Hans Nilsson har via träget googlande och ett antal telefonsamtal kunnat ansöka om bidrag till föreningen avseende vattenutbyggnaden. Idag den 2 juni meddelar Länsstyrelsen att föreningen har beviljats

* * * 337 500 kr * * *

som en delfinansiering av Vattenverkets utbyggnad där syftet som bekant är att trygga vattenförsörjningen även sommartid när alla hus fylls med sommarnjutande medlemmar.

Bra jobbat Hans!

/CS


31 05 2021
Inredning av kvarnens f.d. pingisrum


Inredningen av kvarnen har påbörjats men eftersom lokalen är uthyrd under hösten så gör i en paus i inredningsarbetet. Det återstår en hel del, bl a ska gardiner sättas upp, mer möbler införskaffas och en ”bardisk” arrangeras. Sedan har vi en fin samlingslokal.
/Hans N


29 05 2021
Nya bord vid badet

Föreningen har köpt två bord med bänkar samt en separat bänk, alla placerade vid badet. Snyggt, eller hur? Idag lördag fanns det minsann badande personer i vattnet, dock tycktes de flesta badgäster inte vara längre än 130 cm….  Att inga vuxna syntes plaska omkring kan möjligen bero på vattentemperaturen som blott mätte 12 grader.
/CS


27 05 2021
Full fart vid Kvarndammen

Så här ser det ut idag vid Kvarndammens fall! Imponerande vattenmängder, sällsynt skådespel.

/Gunnar Kunkell


27 05 2021
Kör inte fort i Klockhammar!

Nu har vi fått fina vägar efter grusning, bombering och saltning men om du kör för fort så uppstår genast potthål och det är väl synd!? Håll max 30 km/h så klarar sig vägen mycket bättre och vi i Vägkommittén slipper laga potthål när vägunderhållet alldeles nyss är utfört.

Bo Samuelsson
Vägkommittén


25 05 2021
Om hund och katt inom Örebro kommun, alltså även inom Klockhammar

Ur ”Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Örebro kommun”:

17 § Ägare till hund eller katt, den som tagit emot sådant djur för underhåll eller nyttjande eller den som endast tillfälligt vårdar en hund eller katt är skyldig att följa bestämmelserna i 18 § samt för hundar dessutom reglerna i 19 §. Det som sägs i dessa paragrafer gäller inte för ledarhund för synskadad person, service-och signalhund eller för polishund i tjänst.

18 § Hundar och katter ska hållas kopplade på offentlig plats. Tikar ska under löptid hållas kopplade inom hela kommunen, dock inte inom inhägnade områden. När en hund eller katt inte hålls kopplad ska den vara märkt genom öronmärkning, halsband eller på annats sätt som möjliggör kontakt med ägaren. Hundar och katter får inte vistas på lekplats och badplats som utgör offentlig plats.

19 § Föroreningar efter hundar ska plockas upp på offentlig plats.

Ur “Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter”:

1 § Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

16 § Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

———————————–

Fler regler inom Örebro kommun avseende hund och katt finns att läsa här!

/Sammanställt av CS


24 05 2021
Vägunderhåll

Börje Lundén, Vägkommittén, ska ha ett stort tack för det gedigna underhåll som våra vägar nu fått! Så bra det blir!

Hans Selin, Christer Söderbäck


23 05 2021
Nätterna är fulla av liv!

De två senaste nätterna har åtelkameran varit i aktion i utkanten av vår tomt på Vandrarvägen och det är fantastiskt vilket djurliv som pågår nattetid! Djuren ignorerar kamerans infraröda lampa (de ser den inte helt enkelt). Skruva upp volymen så hör du grävlingens tuffande när den sniffar sig fram på jakt efter larver och rådjurens prasselmumsande när de ger sig på löven!
/CS


 

24 05 2021
Vägförbättringar i Klockhammar


arkivbild

Den årliga underhållsarbetet med våra vägar pågår nu med ifyllning av potthål. Vi grusar med cirka 100 ton. Saltning sker under vecka 21.

/Börje Lundén, Vägkommittén


20 05 2021
Elektriker med bas i Klockhammar


Foto: Liv Ericsson

Här ser du John Ericsson med firma Klockhammars Elmontage AB. John bor på Orienterarvägen och gör många uppdrag åt vår förening. Kontaktuppgifter finns här!

/CS


06 05 2021
Kvarnen får lite kärlek

F.d. pingisrummet står inför en avsevärd omvandling. Först lite färg – eller kärlek – eller i en kombination!

Sanna Friberg och Alexander Larsson fräschar upp.
/Text & foto: Alexander


03 05 2021
Skogalundsleden


Passa på att gå på Skogalundsleden nu när vitsipporna är som vackrast!

Göran i Gubbahagen


01 05 2021
Från onsdagens styrelsemöte

Vid badet står ett gammalt bänkbordet nära den stora björken. Bordet är ruttet och kommer att tas bort. Styrelsen har beslutat att köpa in två stycken nya bänkbord samt en extra bänk att placeras vid badet.

Nästa styrelsemöte 8 juni 2021. Hör av dig med tips, frågor m.m.!
/Styrelsen


28 04 2021
Har du betalat din föreningsavgift?

Du kommer väl ihåg att betala årsavgiften till föreningen!
Enligt våra stadgar ska den vara betald senast 30 april!

/Styrelsen för Klockhammars samfällighetsförening


25 04 2021
Kommunen underrättar om bygglov

Många i Klockhammar har nog fått ett vykort från kommunen som informerar om att KLOCKHAMMAR 1:1 (VARGDALSVÄGEN 2) erhållit ”bygglov tillbyggnad förråd”. Om du undrar vad detta avser så gäller det utbyggnaden av Vattenverket.

/CS


 

20 04 2021
Renovering av gemensamhetslokal Klockhammar

Styrelsen har sökt och fått bidrag av Landsbygdsnämnden till möblering av Kvarnen. Vi kommer att köpa in soffor och bord, högtalare samt en bardisk och några barstolar för att få rätt stämning i lokalen. Tanken är att vi ska försöka få till en pub/samlingslokal både för  Klockhammarsbor och för uthyrning på samma sätt som vi hyr ut Logen. Denna lokal kommer även att kunna hyras ut som exempelvis sekretariat och liknande när vi har evenemang i bygden.

Styrelsen beräknar den totala kostnaden till cirka 35 000 kr  varav Landsbygdsnämnden bidrar med 30 000 kr till möbler och annan inredning. Lokalen (f.d. pingisrummet) behöver målas och fixas till och vi behöver även se över det elektriska.

Det finns en grupp i styrelsen bestående av Alexander, Caroline och Gabrielle som tänker  att ordna med målningen. Vill du hjälpa till så hör av dig till någon av oss!
Hälsningar Gabrielle, sekreterare

20 04 2021
Nattens djur på Vandrarvägen

Inatt var det full aktivitet vid vår fågelautomat. Solrosfrön som ramlar ned på marken lockar minsann! Grävlingen återkom tre gånger, katten en, räven en och rådjuret en gång  i gryningen innan kameran inaktiverades via timer kl 06.00. På natten belyses området av infrarött ljus som återger en gråskala, men när dagsljuset räcker till så visas allt i färg. Mikrofonen är aktiv hela tiden, än så länge sjunger inga fåglar på natten.
/Christer S


20 04 2021
Resultat av arbetsdagens tipspromenad

Segrare i barntävlingen blev Ebba med alla rätt!!! Stort grattis!
På delad andra plats kom Linnea och Alma! Stort grattis till er också!!
Segrare i vuxentävlingen blev Sven Nilsson, Han lyckades svara rätt på alla frågor!!!
På andra plats har vi Karin med 8 rätt.
På tredje plats hittar vi HannaKarin på Ferievägen med 6 rätt men närmast på utslagsfrågan.
Godispriser till barntävlingen är redan utdelat. Priser till vuxentävlingen sker under tisdagen.
Jag återkommer med ett nytt koncept inför nästa tipspromenad.
Vill passa på att tacka Kick på Pjäxvägen 1 som hjälpte till med start och insamling.
Med vänlig hälsning
Frank

19 04 2021
Landsbygdsnämnden bidrar  till den nya gungan vid badet

Två vanliga gungor och en rund ”fågelbo”-gunga kommer att installeras vid badet som ersättning för de äldre gungor som dömdes ut vid besiktningen förra sommaren. Kostnaden beräknas till 50 000 kr. Landsbygdsnämnden har beviljat 32 500 kr som bidrag till själva gungställningen medan föreningen får bekosta resterande 17 500 kr för sand, grävning och staket.

/Styrelsen


17 04 2021
Arbetsdag i strålande sol

Idag fick vi mycket gjort i föreningen! Tack alla medlemmar som utförde viktiga uppgifter av varierande slag! Här är några glimtar från dagen!


Avloppskommittén utförde underhåll i reningsverket. Från vänster Håkan Johansson, Åke Sandfors, Jonny Hagberg och Peder Eriksson.


Adventsgranen hade tjänat troget och fälldes till en sista vila. Eddie Pettersson ser på medan Kjell Wahlqvist rensar stammen.


Vid logen arbetade Lizzie Karlsson och Lars Holsmyr med reparationer.


Sanna Friberg och Birgitta Ludvigsson snyggade till Fårhusets vägg som tagit skada av regnvatten från ett trasigt stuprör.


Sara Andersson optimerade brevlådestället vid Vandrarvägen.

Vid Spåhagen hade Marie Nordin och Marianne Henriksson planterat vårblommor.

/Christer S


06 04 2021
Välkommen till vårens arbetsdag i Klockhammar
lördag 17 april 2021 kl 9.00-15.00. Samling vid logen kl 09.00 för utdelning av arbetsuppgifter som inte är fördelade i förväg.

Under vårens arbetsdag kommer som vanligt kommittéerna att arbeta med det som ligger inom deras arbetsområde. Respektive sammankallande tar kontakt med övriga i gruppen och bestämmer plats för möte samt går igenom arbetsuppgifter för dagen.

En arbetsgrupp under ledning av Pentti Koskela kommer att se över samtliga postlådeställ och efter behov renovera samt bättra på med målning. Ett par frivilliga för målning behövs.

Logen ska städas ur, saker som är trasiga eller inte nödvändiga ska plockas bort. Där behövs ett gäng på cirka 4-5 personer. Gammal kyl ska köras till tippen.

Träkojan som står mellan Jaktvägen och Slalomvägen behöver ses över och eventuellt renoveras för att vara säker. Om den är i för dåligt skick får den rivas helt.

Boulebanan ska rensas från ogräs.

Dasset vid Magasinet behöver renovering, plåt och några nya tegelpannor.

Sly ska röjas på många olika områden Här behövs mycket arbetskraft. Röjsågar samt övriga verktyg som behövs finns och kommer att delas ut under morgonen.

Under arbetsdagen kommer ett par personer åka runt med föreningens släp för att samla upp sly som röjs.

Ingen ärtsoppa idag pga Covid 19!

Frank Holmberg som är ny i styrelsen ordnar en tipspromenad i anslutning till arbetsdagen, se nedan!

Kan du inte vara med på arbetsdagen?

Om du vill lätta ditt samvete så sätt gärna in ett frivilligt bidrag om 500 kr på föreningens bankgiro 735-9441. Skriv ditt namn! Bidragen hjälper till att finansiera den materiel som behövs under arbetsdagen.

Hjärtligt välkomna till en givande arbetsdag!

Vid frågor hör av dig till:
Alexander Larsson
073 – 971 77 55
alexander.larsson@klockhammar.se

TIPSPROMENAD i anslutning till arbetsdagen

Tipspromenaden kostar 20:-  Swisha till 0702 84 57 69 (Frank Holmberg) eller betala kontant vid start. Skriv namn så att rätt vinnare kan utses!

Start vid Vargdalsvägen 20 (hos Frank o Prasert)!
Rundan går först norrut och viker av mot Slalomvägen. Vidare mot Ugglebergsleden. Följ leden mot Uggleberget. Nya frågor med ca 200 m avstånd. Följ leden ner till Slalomvägen tillbaks till starten för att lämna ditt resultat samt gissa på utslagsfrågan.

Vinster:
1:an får 50% av erlagda insatser
2:an får 30%
3:an får 20%

Vinnarna publiceras på hemsidan. Utbetalning sker veckan därpå.

Stort Lycka Till!
Alla i styrelsen!


25 03 2021
Från gårdagens styrelsemöte

Inför arbetsdagen 17 april
Kontakta Alexander Larsson om du har något som behöver göras!
alexander.larsson@klockhammar.se
073 971 77 55

Styrelsen har beslutat

  • att i Samfälligheten enbart använda entreprenörer och leverantörer som kan uppvisa  F-skattsedel
  • att köpa in gungorna till badplatsen så att de finns på plats i vår
  • att starta utbyggnaden av Vattenverket så fort bygglovet kommer

Efter arbetsdagens slut lördag 17 april bjuder styrelsen in till tipspromenad.

Nästa styrelsemöte sker onsdag 28 april. Hör gärna av dig med tips och frågor!


09 03 2021
Att komma ihåg inför din deklaration

Glöm inte ränteavdraget som du får göra avseende din del i föreningens investeringslån!
I den ekonomiska redovisningen för 2020 som du fick inför stämman kan du läsa inledningsvis att räntekostnaden för 2020 var 474 kr per fastighet vilket gäller för de som betalat ränta och amortering på investeringslånet 2020.

  1. Bättra på ditt ränteavdrag med 474 kr om du är ensam ägare till din fastighet, annars delar du med den andra ägaren
  2. Ange under ÖVRIGA UPPLYSNINGAR följande magiska förklaring (hustrun och jag delar ägandet och lämnar varsin deklaration):
    Ytterligare ränteavdrag har skett med 237 kr som avser Klockhammars Samfällighetsförening, org.nr. 717909-4268, per fastighet 474 kr avseende del i investeringslån. Vid delat fastighetsägande hälften var.

 

27 02 2021
Får på vägen morgon och kväll


Foto: Alexander Larsson

Fåren kommer att spendera dagen i hagen från och med nu  medan de sover i stallet om natten. Det innebär att de  flyttas med hjälp av vallhund (ofta morgon och kväll) på vägen från stallet till hagen och tillbaks. Bilförare håll uppsikt! Med HAGEN menas den stora hagen som vetter söderut från Klockhammars gård.


27 02 2021
Vår nya styrelse har konstituerat sig

Fr v Kristina Sundell, Frank Holmberg, Maria Pettersson, Alexander Larsson, Hans Nilsson, Gabrielle Peteri och Caroline Karlsson

Vid kvällens konstituerande styrelsemöte fördelades roller och ansvar enligt följande:
Hans Nilsson, ordförande, vald av stämman
Frank Holmberg, vice ordförande
Gabrielle Peteri, sekreterare
Caroline Karlsson, vice sekreterare
Maria Pettersson, kassör
Kristina Sundell, suppleant, medlemsförteckning
Alexander Larsson, suppleant

Valberedning 2021
Merit Israelsson, kontaktperson
Sara Andersson
Elisabet Ronquist

Inför arbetsdagen 17 april 2021
Har du tips till kommande arbetsdag 17 april?
Hör av dig till Alexander Larsson (se fliken KONTAKT)!

Nästa styrelsemöte 24 mars!
Hör gärna av dig till styrelsen med tips och frågor!


23 02 2021
Det gamla Klockhammar

Nu finns ett antal svartvita fotografier att studera, likaså inspelningar från de historiska rundvandringar som Karl Lager underhöll oss med för cirka 10 år sedan!

Fotografierna finns här:  Historik


20 02 2021
Årets stämma avklarad!

Stämman genomfördes i år som poströstning eftersom coronan sätter käppar i hjulet för flera andra alternativ. Vid stämman deltog 8 personer, nämligen revisorerna Ann Hermansson Alm och Tomas Bodin samt den avgående styrelsen. Styrelsemedlemmarna sprättade kuvert och räknade röster alltmedan revisorerna övervakade arbetet. Alla röster räknades två gånger av två olika funktionärer för att sedan kontrolleras av en tredje funktionär för att resultaten skulle vara korrekta. 81 röster hade inkommit varav 79 godkändes och 2 förklarades ogiltiga. Vi började arbetet vid 10-tiden och blev klara omkring 15.30.


Foto: Alexander Larsson

Christer Söderbäck (till höger) avtackades av Hans Nilsson efter 17 år i styrelsen genom att ta emot föreningens gåva, en fin yxa med inetsat namn ”ORMHUGG” med runor. Christer kvarstår som webbredaktör och ansvarig för utskick av akuta sms-larm.

Ett antal medarbetare byter av varann efter stämman. Vi tackar avgående funktionärer för gott arbete med stort engagemang och hälsar de nya tillträdande i kommittéer och styrelse varmt välkomna! Fliken KONTAKT kommer att uppdateras när styrelsen har konstituerat sig.

Stämmoprotokoll 20 feb 2021


07 02 2021
Grönsaksland och tvätt vid Lagers stuga nära badet

Kalle Lager, sensommaren 1977. Kalle och Karin var föräldrar till Karl Fredrik och Per-Olof Lager. Karl Fredrik och Per-Olof ser vi då och då vid sin stuga.


Kalle i grönsakslandet

Karin Lager har stortvätt. Hon gjorde en stortvätt på våren och en på hösten. Karins pappa var rättare hos Klockhammars Gård.


Karin använder tvättmaskinen BLÄNDA modell 1897. Den tillverkades av industrifabriken Hällabäck och såldes av Åhlen & Holm på postorder 1900 – 1940.

BLÄNDA presenterades på Stockholmsutställningen 1897.

Här ser du hur man använder Blända vid Odensjö Hembygdspark! Klicka på bilden!

Text och stillbilder: Bengan Sundin
Den avslutande videon, se eftertexter!


04 02 2021
Strömstaren i våra bäckar


Strömstare vid Nedre Dammen (tidigare år). Foto: Göran i Gubbahagen

Passa på att spana efter strömstare! Under dagens promenad observerade vi
födosökande strömstarar i såväl den övre som i den nedre dammen. De håller till i det rinnande vattnet efter dammborden.

Göran i Gubbahagen


02 02 2021
Spåhagen i snö

 


07 01 2022
Spännande spår nära Lockhyttan

Nordväst om Lockhyttan igår längs en liten väg efter att vi vi avvek från Bergslagsleden. Varg?
Mvh Ole Fröbert

Förslag? Mejla webbredaktören christer.soderback@klockhammar.se

Kommentar 1 från Sara Andersson:

Mkt troligt varg. Bilden jag bifogar är ett konstaterat vargspår av Grimsö vargspårare.
Häls. Sara

Kommentar 2 från Göran i Gubbahagen
Jag tittar på Skandobs där man lägger in observationer av rovdjur.
Här ett exempel på vargspår:
https://www.skandobs.se/#showObservationOne/9aa8881e-8bbf-476e-881d-61ac37929e37
Hälsningar Göran i Gubbahagen

Kommentar 3 från Frank Holmberg
Jag och min ”fru” har sett varg 2 gånger här på Vargdalsvägen. Senaste gången var i höstas då Prasert pratade i telefon och en varg sprang över gräsmattan. Hon ropade på mig men jag hann inte se den. Jag har fortfarande vargen på Bärplockarvägen i färskt minne.
Mvh Frank o Prasert


01 01 2022
Gymnastikavslutning

Då var det julavslutning för Klockhammars morgongympa!
Foto: Hans Nilsson


01 01 2022
Liten julklapp till alla i Klockhammar

Spången som utgår  från Slalomvägen vid Ugglebergsledens början är nu i sin helhet försedd med halkskydd i form av skyddande metallnät. Nätet monterades under torsdagen 18 dec och har skänkts av Frank H på Vargdalsvägen 20 medan arbetet utförts av Gunnar K och Gustav P.

Nu känns det tryggt att gå på spången utan att halka!
/Gunnar


01 01 2022
Advent i Klockhammar lördag 28 nov 2020

Idag reste vi en vacker gran som bröderna Svärd på Slalomvägen hade skänkt till föreningen. Helena Sjölinder och Liselotte Sliwon ordnade med belysningen och ett antal goda krafter med Kjell Wahlqvist i spetsen  såg till att granen reste sig som den skulle med Anders Åkerbloms traktor till stor hjälp. Den observante kan se hur granens fot, när granen nästan är uppe i vertikalläge, sjunker ned någon halvmeter tack vare Gustav Pratneckers eleganta  fäste. Granen fick överraskande en spontan utsmyckning som efter en stund kunde tas bort tack vare Anders Åkerbloms traktortakklättrande.


Här faller snart Svärds ståtliga gran för Åkerbloms motorsåg.                 Foto: Kristina Sundell


…och nu bär det iväg mot badet!                                                                     Foto: Kristina Sundell


Anders sågar till granens fot så att den ska passa i Pratneckers stativ. Foto: Kristina Sundell

Isen låg tunn på baddammen till barnens förtjusning: kastade man ut några isbitar eller stenar på isen så sjöng isen medan bitarna gled allt längre ut.

Liselotte Sliwon (i bakgrunden) ordnade med små färdigpackade godispåsar både till vuxna och till barn, vilket blev mycket uppskattat. Vi höll avstånd och det serverades ingen glögg i Smedjan i år. På bilden grabbar webbredaktörens hustru tag i en vuxenpåse.


01 01 2022
Solskensmotion

Härligt att gymma ute en solig och krispig morgon. Berit, Bosse och jag körde cirkelträning med 10 olika övningar tre varv. Superbra nu i dessa coronatider.

I en låda vid utegymmet finns en matta, en kettlebell och några hantlar i olika vikt.
Lådan är låst med ett kodat hänglås. Koden kan du få av mig.
Margareta Uske, 070-3497492
text & foto


fr v Bosse, Berit och Margareta


01 01 2022
Nya fina vägskyltar

Börje Lundén och Eddie Pettersson i Vägkommittén har satt upp nya fräscha skyltar eftersom de gamla var tämligen slitna. Det blev totalt 6 st nya skyltar.


01 01 2022
Hantlar och kettlewells till vårt gym

Nu finns det några hantlar och några kettlewells vid vårt lilla gym.
Ett kodlås skyddar, ring mig om du vill använda grejerna.
/Kjell Wahlqvist
0705 86 95 22


01 01 2022
Britta Ivarssons väg, ny minnesskylt invigd


Peter Ivarsson monterar skylt

Idag avtäcktes en ny gatuskylt i Klockhammar. Som framgår av bilden så är den placerad mellan logen och Magasinet, pekandes ned utefter stigen mot Nedre Dammen. Brittas son Peter fick äran att montera den nya skylten.

Skylten har sin historia om vilken Bengt ”Bengan” Sundin (Tomtägareföreningens ordförande omkring 1970 – 1990) kan berätta:
”Vid bildandet av Klockhammars Tomtägareförening 1968 blev Britta (eg. Ulla-Britt) vald till föreningens kassör. I mitten av 1970-talet byggde Olle Knutsson och Edvard Larsson om det gamla stallet till fårhus. Hagar anordnades i anslutning till fårhuset och vägen från stora vägen vid Herrgården till Nedre Dammen blev spärrad av Gunnebostängsel. Britta blev ”upprörd” då hon inte längre kunde gå sin sedvanliga motionsrunda runt Nedre Dammen. Edvard, som hade en traktorgrävare, anlade då en ny väg runt kullen och delade därigenom hagen i två delar. Den nya vägen kallades ”Britta Ivarssons väg”, ett namn som fallit i glömska eftersom alla inblandade gått ur tiden. Jag ser vägskylten som ett senkommet tack för de insatser som Britta gjorde.”


Fr.v. Bengt Sundin, Peter Ivarsson, Hans Nilsson

01 01 2022
Klockhammarsäpple

Vi är nyfikna på det ursprungliga ”klockhammarsäpplet” som jag förstått finns på en gård i Algutstorp. Jag önskar kontakt med de som vet mer om detta träd. Avsikten är att ympa och bevara historien! Om det är så att vi har ett enligt Wikipedia erkänt äpple måste vi bevara det. Något vi skall vara stolta över. ; )
mvh
Frank o Sert
Vargdalsvägen 20
0702845769

01 01 2022
Otydligt skyltade brevlådor i Klockhammar


Så här ska det se ut! Exempel från Orienterarvägen

På sina håll är det väldigt enkelt att hitta rätt låda, som på bilden, på andra håll betydligt svårare. Ber dig att titta så att det tydligt framgår namn och adress på just din låda, att det inte är solblekt eller bortrivet. Förstår att du hittar den, men jag gör det inte alla gånger 😉
Tack på förhand!
Gabrielle, föreningens sekreterare

01 01 2022
Vackert hemlighus vid Kvarnen

Snyggt, eller hur? Bakom den vackra fasaden döljer sig en grå konstruktion som inte passar i Klockhammarsmiljön. Nu ser det mycket snyggare ut! Tack Kjell Wahlkvist och Bo Samuelsson för kamoufleringen.

01 01 2022
Fina skyltar nu på plats!

Kjell Wahlqvist och jag har nu monterat de skyltar som styrelsen beställt.
Nog passar de fint på plats, eller hur?
/Hans Nilsson


01 01 2022
Grått hemlighus kamoufleras

Badets gråa hemlighus byter skepnad för att bättre passa in i miljön. Kjell Wahlqvist och Bosse Samuelsson ordnar detta, för allas vår trivsel.

   
Kjell på taket och Bosse på marken.


01 01 2022
Fördelen med dikesresning

Jag och Prasert tog en promenad tidigare i veckan och hon hittade ett kopparmynt som låg synligt efter att man rensat och grävt diken utefter Slalomvägen. Jag skickade foto till min dotter som är myntintresserad. Hon kunde konstatera att det är ett 1/6 öre från 1686. Ett besök hos frimärkshandlaren indikerade att myntet kunde vara från 1660.
Hälsningar, Frank och Prasert
Vargdalsvägen 20
Webbredaktören googlar och hittar följande bild:
Här ser du 1/6 öre silvermynt från 1686 och Karl XI. Nog liknar Frank och Praserts hittegods detta mynt? Karl XI dog 1697 och kallades i folkmun ”Gråkappan”.  Här kan man läsa mer om 1600-talets vanligaste mynt!

01 01 2022
Busskur i vardande

Ett par bilder från dagens busskursbygge. Återstår tak och väggpanel.
/Lars Andresen, text & foto

Pentti Koskela med borrmaskinen i högsta hugg. Hans Molin i bakgrunden.01 01 2022
Märkvärdigt träd nedanför barnens pulkabacke

Boken är 4m 22cm i omkrets, mätt i midjehöjd om man står nära stammen.
Boken skyddades som naturminne genom beslut av Länsstyrelsen 1942-12-19. En konsult satte upp naturminnesbrickan våren 2019 efter en inventering/uppföljning av naturminnenas status under 2018.

Det man generellt kan säga om naturminnen är att det sällan nybildas sådana idag. I naturvårdens barndom på 1900-talet var det dock vanligt och just Örebro län har ovanligt många naturminnesskyddade träd, block och andra naturföremål, jämfört med andra svenska län. Även enstaka mindre naturområden har börjat som naturminnen men betraktas idag i juridisk mening som naturreservat. Det är t.ex. Skitåsen i Glanshammar, Norrängenbeståndet i Hallsberg, Nalavibergs ekäng i Hallsberg och Södra Mossby i Kumla.

På 1930- och 1940-talen fanns det i Örebro län en väldigt aktiv ideell naturskyddsförening som hette Örebro läns naturskyddsförening. Föreningen har numera gått i graven. Det var dåvarande sekreteraren i Örebro läns naturskyddsförening på 1930- och 1940-talen som var den aktivaste tillskyndaren av skyddet av naturminnesmärken i länet. Han hette Edvard Broddesson och var lärare på Karro. Han hade många strängar på sin lyra. Bl.a. samlade han in ett digert material om Närkes flora med avsikten att skriva en bok, men tyvärr gick han bort i förtid. Han var även inspektör av den svamp som såldes på torghandeln i Örebro på helgerna.

Men vi kan vara överens om att det är en vacker bok som växer där i Klockhammar och skicka en tacksamhetens tanke till Edvard Broddesson och hans medhjälpare i Örebro läns naturskyddsförening.

Vänliga hälsningar
Michael Andersson
Naturvårdshandläggare
Länsstyrelsen i Örebro län”

Barnens pulkabacke finns i slänten på vänster hand när man lämnat Ugglebergsvägen och går på asfaltvägen mot logen. Trädet har fått en viktig skylt! Men vilket slags träd är det egentligen?

Medlem 1 tror att det är en bok.
Medlem 2 tror att det är en bok.
Konsult som medföljde medlem 2 tror att det är en bok.

Alltså är det en bok!


01 01 2022
Vill du ta ned träd på föreningens mark?

Om du behöver ta ned träd på föreningens mark för att de hotar ditt hus så kontaktar du skogsansvarige Sten-Ove Bodin och gör upp med honom hur detta ska gå till. Bodin tillhandahåller ett avtal som båda parter undertecknar. Avtalet håller exempelvis föreningen skadeslös om du under avverkningen skadar dig själv, ledningar eller vägar. Sten-Oves kontaktuppgifter hittar du i den gröna Funktionärsförteckningen 2021.


 01 01 2022
Riset ger pengar till föreningen

Här får du som bekant kasta ris som du rensar bort i din trädgård. När upplaget blir övermäktigt så säljer föreningen riset till ett skogsbolag och får in fina pengar till vår verksamhet. Vägen går till reningsverket  och börjar nära hörnet Ugglebergsvägen – Ferievägen.


01 01 2022
Bekväm klubbstuga i Klockhammar kan hyras
för egna aktiviteter

Om du behöver hysa in dina gäster nånstans i närheten eller om du vill ha en mysig lokal för en egen liten fest så tycker jag att du ska studera orienteringsklubben Alfernas hemsida! De har en fin klubbstuga i Klockhammar som man kan hyra för en blygsam penning, medlem eller inte medlem, går lika bra vilketsom, fast det blir snabbt mycket förmånligt om man är medlem! Läs mer på deras hemsida


01 01 2022
Vattenanalyser

Vårt dricksvatten analyseras regelbundet av ett ackrediterat analysföretag. Miljökontoret på Örebro kommun får automatiskt en kopia av rapporten. Senaste analysen hittar du på sidan om Vattenverket!


01 01 2022
Är vårt vatten mjukt eller hårt?

Vi har köpt en ny diskmaskin och i bruksanvisningen står det inledningsvis om eventuell avhärdning av vattnet. Behövs det så ska man tillsätta ett salt i en behållare och ställa in maskinen till rätt hårdhetsgrad på vattnet. Jaha, tänkte jag, och började studera vattenanalyserna för att hitta nån siffra med enheten dH (Grad deutscher Härte). Och minsann! I vattenanalysen från 2018 12 03 anges vårt vattens totalhårdhet till 3.8 dH. Mjukt vatten har hårdhetsgrad mellan 0 – 6, alltså är vårt vatten mjukt och inget salt behöver tillsättas. Så bra!

/Christer S


01 01 2022
Reningsverket von oben

Så här ser vårt effektiva reningsverk ut från ovan. Det ligger längst in på vägen där du lägger ris och grenar från sin trädgård. Du ser de två biologiska dammarna som fungerar alldeles utmärkt i sin roll att bryta ned och rena avloppsvattnet.

Närbilden visar till vänster tre grå brunnslock på rad vilka döljer en stor tank som slamsugen tömmer regelbundet. Runda burken nederst till höger fångar upp partiklar medan den röda byggnaden innehåller styrsystem och ytterligare utrustning.

Ute i Klockhammar finns tre pumpar som pumpar upp avloppsvatten till rätt nivå för att det till slut ska hamna i reningsverket.

Vi är ålagda att löpande analysera avloppsvattnet såväl före som efter reningen. Analysresultaten redovisas till Miljökontoret som ger oss stort beröm för våra fina värden.
Analysresultaten kan du läsa här!


01 01 2022
Våra solceller levererar el till vårt Vattenverket

Våra solceller driftsattes 1 juli 2019 och levererar max 12,5 kW när solen lyser riktigt duktigt. Solcellernas likström omvandlas i en växelriktare till 230V 50Hz och levereras till vårt Vattenverket. Vattenverket behöver el och nu kan tre scenarier skönjas:

Scenario 1: Vattenverket förbrukar allt som solcellerna producerar men behöver inte mer.
Ingen el köps från eller säljs till Linde energi

Scenario 2: Vattenverket förbrukar just nu 10 kW men solcellerna ger just nu 12,5 kW.
Vi säljer 2,5 kW till Linde Energi

Scenario 3: Vattenverket förbrukar just nu 10 kW men solcellerna ger just nu 5 kW.
Vi köper 5 kW från Linde Energi

All solenergiproduktion är momentan: går solen i moln så minskar effekten och på natten lyser inte solen alls 🙂 Man skulle kunna lagra överskottsenergin i laddningsbara batterier men de är ännu så länge tämligen dyra.


01 01 2022
Kommunens regler gäller även för Klockhammar

”Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Örebro kommun” gäller även för oss i Klockhammar. Där finns intressanta saker att läsa minsann, till exempel

Adressnummerskyltar 22 §
Varje fastighet, som tilldelats adressnummer, ska vara försedd med särskild adressnummerskylt. Det åligger fastighetsägare att på egen bekostnad anskaffa och uppsätta adressnummerskylt samt att tillse, att skylten hålls i sådant skick, att den med lätthet kan avläsas.”

Ladda ned föreskrifterna (pdf)!